Już po raz szósty w Środowiskowym Domu Samopomocy im. Anny w Izdebkach odbył się Piknik Wędkarski. Tegoroczne „Izdebskie pstrągowanie” zgromadziło 7 Środowiskowych Domów Samopomocy z: Bachórca, Łopuszki Wielkiej, Pruchnika, Sieniawy, Laszczyn, Jarosławia i Przeworska oraz WTZ z Haczowa.
O ryby, jak zawsze, zadbał Polski Związek Wędkarski koło „Brzana” Nozdrzec, a ŚDS zajął się oprawą gastronomiczną jak również przygotowaniem całej imprezy. W tym roku przygotowaniem przepisów na potrawy z pstrąga jak również czuwaniem nad ich wykonaniem przez poszczególne ekipy zajął się Tomasz Findysz – szef kuchni w restauracji „Jaś Wędrowniczek” w Rymanowie. Trzyosobowe drużyny kucharskie miały za zadanie wykonać: pstrąga faszerowanego warzywami podanego z młodą kapustą, sałatę z pieczonym pstrągiem, rolowanego pstrąga z pastą pomidorową na kaszotto maślanym, mus z pstrąga podany na sianku z kalarepy i kiełków, pstrąga smażonego z masłem migdałowym podanego z sałatką ogórkową, pstrąga z salsą warzywno – ziołową na ziemniaczkach ze świeżym szpinakiem, naleśniki z wędzonym pstrągiem i gruszką, filet z pstrąga smażony na wodzie oraz tatara z pstrąga.
Równocześnie, gdy na tarasie wszystkie ekipy pracowały nad przygotowaniem potraw, nad stawem trwało wędkowanie. Zespoły pod czujnym okiem opiekunów oraz członków koła „Brzana” z Nozdrzca doskonalili umiejętności wędkarskie oraz mogli zasięgnąć fachowych porad doświadczonych wędkarzy. Po podsumowaniu wyników okazało się, że najwięcej złowiła ekipa z Haczowa. Na kolejnych miejscach ulokowały się zespoły z Jarosławia i Bachórca. Wszystkie ośrodki biorące udział w pikniku otrzymały dyplomy, statuetki wykonane w ramach terapii zajęciowej oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Wójta Gminy Nozdrzec – Antoniego Gromalę.
Piknik jak zawsze jest świetną okazją do integracji, promocji aktywnego spędzania wolnego czasu oraz zdrowego sposobu odżywiania. Uczestnicy uczą się również cierpliwości i pokory, bo zarówno w gotowaniu jak i w wędkowaniu efekt końcowy nie przychodzi szybko i łatwo.