Kiszenie nie jest jedną metodą konserwacji żywności ale z pewnością jest najbardziej popularną w naszym kraju. Nie do końca jesteśmy świadomi tego, iż spożywanie różnego rodzaju kiszonek np. ogórków, kapusty czy buraków ćwikłowych jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Kiszonki są bogatym źródłem witaminy C, E, beta-karotenu i korzystnie wpływają na układ trawienny oraz mikroflorę jelitową. Tradycyjnie do kiszenia wykorzystuje się zazwyczaj warzywa, jednak w ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się również kiszone owoce.
My skorzystaliśmy z przepisu naszych babć i w ramach treningu kulinarnego zorganizowaliśmy kiszenie ogórków. Uczestnicy z dużym zaangażowaniem przystąpili do pracy polegającej na m.in. przygotowaniu słoików poprzez mycie i wyparzanie, mycie ogórków, wypełnianie słoików składnikami niezbędnymi do kiszenia, tj.: czosnkiem, chrzanem, liściem czarnej porzeczki i kwiatem kopru. Zajęcia miały na celu naukę samodzielnego wykonania przetworów z uwzględnieniem prawidłowych proporcji soli i pozostałych składników warzywnych. W taki sposób pracowicie ale jakże miło upłynął nam czas.
M.D.