Zajęcia prowadzone w pracowni kulinarnej uczą podopiecznych samodzielności w dziedzinie zaspokajania podstawowych funkcji życiowych. Przygotowanie i spożywanie posiłków to nie tylko zaspokajanie podstawowej potrzeby jaką jest głód, ale możliwość wykazania się umiejętnościami
a często także szansa na odkrycie talentów kulinarnych.
Poprzez udział w zajęciach podopieczni nabywają konkretne umiejętności takie jak: robienie zakupów z uwzględnieniem najkorzystniejszych cen towarów, planowanie listy zakupów, samodzielne przygotowanie posiłków, nauka korzystania z przepisów kulinarnych, zapoznanie się z zasadami zdrowego żywienia, obsługi sprzętu AGD oraz przestrzeganie higieny przy sporządzaniu posiłków.
Cyklicznie w pracowni przygotowuje się poczęstunek z okazji śniadania Wielkanocnego, kolacji Wigilijnej, imprez okolicznościowych takich jak Andrzejki, Walentynki, spotkania integracyjne.