Pszczoły naszym sojusznikiem w żywieniu i leczeniu

Powiększ obraz

We wtorek, 19 listopada br., delegacja uczestników z naszego Domu wzięła udział w warsztatach pt:. „Pszczoły naszym sojusznikiem w żywieniu i leczeniu”. Organizatorem panelu edukacyjnego był Środowiskowy Dom Samopomocy w Przeworsku.

 

Spotkanie rozpoczęło się od przybliżenia składu wszystkich „członków” rodziny pszczelej według pełnionych ról. Następnie Pani Renata zapoznała uczestników z rodzajami miodów, ich właściwościami zdrowotnymi. Dla poznania smaków organizatorzy zapewnili słodką degustację. Jednak oprócz tego słodkiego przysmaku, pszczoły wytwarzają również inne produkty tj. pierzga, pyłek kwiatowy, kit pszczeli (propolis), wosk pszczeli czy mleczko pszczele. Wszystkie te produkty posiadają wiele cennych właściwości i pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Działają antybakteryjnie, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Wspomagają procesy gojenia ran, infekcji dróg oddechowych czy gardła. Wymagają jednak prawidłowego przygotowania, dawkowania i systematyczności przyjmowania. Wszyscy z zainteresowaniem słuchali wykładu, zadawali pytania uzupełniając wiedzę.

 G.M.