Kiedy za oknem zrobiło się chłodniej a temperatura powietrza spadła poniżej zera, uczestnicy naszego Domu umieścili karmnik, aby pomóc ptakom przetrwać zimę. Został on wykonany w ramach zajęć w pracowni stolarskiej i zamontowany w miejscu bezpiecznym, chroniącym ptaki przed drapieżnikami.
Wcześniej przybliżono uczestnikom zasady jakich muszą przestrzegać w sezonie dokarmiania ptaków. Oprócz systematycznego uzupełniania pokarmu muszą pamiętać również o regularnym oczyszczaniu zalegających resztek jedzenia i odchodów, które mogą sprzyjać szerzeniu się wśród ptaków chorób zakaźnych. Karma musi być zróżnicowana (nasiona słonecznika, zbóż, dzikich traw i chwastów, orzechy, słonina, mieszanki tłuszczowo-nasienne) oraz zawsze świeża. Nie wolno podawać resztek jedzenia, a szczególnie zepsutego czy solonego. Zdecydowanie odradzane jest dokarmianie ptaków chlebem.
Uczestnicy bardzo szybko zobaczyli skrzydlatych gości w własnoręcznie wykonanym karmniku. Zrozumieli, że muszą pomóc im przeżyć w niesprzyjających dla nich warunkach.
Dokarmiając ptaki uczestnicy nie tylko zbliżyli się do nich ale także nauczyli się prawidłowej opieki. Chętnie poszerzyli swoją wiedzę zyskując poczucie, że robią naprawdę coś dobrego. Życzymy im takiego zaangażowania do ostatnich dni zimy.
G.M.