W krainie czekolady

Powiększ obraz

Czekoladę uwielbiamy niemal wszyscy. Sięgamy po nią bardzo często.  Jest ona składnikiem wielu deserów i wpływa pozytywnie na nasz nastrój. Nie wszyscy jednak  znamy etapy jej produkcji. Dlatego dla uzupełnienia naszej wiedzy wybraliśmy się do Pijalni Czekolady M. Pelczar Chocolatier w Korczynie.

 

Wycieczkę rozpoczęliśmy od zwiedzenia wnętrza budynku, które urządzone jest w stylu starej fabryki. Ściany z czerwonej cegły, rury pod sufitem, maszyny, obrazy, które przedstawiają proces jaki musi przejść ziarno kakaowca zanim stanie się aromatyczną, słodką czekoladą. Pani przewodnik przybliżyła nam wiadomości jak powstaje czekolada i różne jej rodzaje. Uczestnicy mieli możliwość zobaczyć 3 metrowe drzewo kakaowca, owoce jak też również skosztować miazgi i ziaren. Dowiedzieli się i zobaczyli w jakich częściach świata one rosną. Dla lepszego przyswojenia przekazanych informacji obejrzeliśmy film prezentujący prace przy zbiorach w Afryce pt.: ,,Od ziarna do czekolady’’. Następnie przyszedł czas na warsztaty czekoladowe. Największą niespodzianką dla uczestników było samodzielne wykonanie tabliczki czekolady i lizaka oraz ozdobienie ich różnorodnymi owocowymi dodatkami według własnego pomysłu. W trakcie warsztatów uczestnicy degustowali różne rodzaje czekolad. Na miejscu zobaczyliśmy największą w Polsce czekoladową fontannę, która w ciągu godziny przelewa 280 kg czekolady. Atrakcją okazał się również bajkowy pociąg, który wokół ścian pijalni wozi surową czekoladę.  Podziwialiśmy  ręcznie wykonywane smakowite trufle, praliny i czekolady pitne z lodami czy bitą śmietaną, którym nie mogliśmy się oprzeć co widać na zdjęciach!

Na zakończenie wycieczki otrzymaliśmy upominki – wyprodukowane własnoręcznie czekolady i lizaki, które zabraliśmy ze sobą do domu. To była najsłodsza wycieczka na jakiej byliśmy.  

G.M.