Warsztaty Kulinarne w Birczy

Powiększ obraz

Już po raz drugi Środowiskowy Dom Samopomocy w Birczy zorganizował warsztaty kulinarne. Tegoroczna impreza pod nazwą „Głębia smaku” odbyła się 29 sierpnia w tamtejszej placówce.

 Celem warsztatów była:

 -integracja środowisk osób niepełnosprawnych,

-rozwijanie zainteresowań kulinarnych,

-pomoc osobom utalentowanym w rozwijaniu ich zdolności.

W spotkaniu wzięło udział dziewięć zaprzyjaźnionych placówek ŚDS z terenu województwa podkarpackiego.

Każda z drużyn losowała jedną z dziewięciu kategorii. Przedstawiciele naszego ŚDS-u w składzie: Janina Owsiana, Magdalena Baran, Zuzanna Karnas, Ewa Dąbrowska i Danuta Kudła pod opieką Renaty Fal wylosowali kategorię VI – układanie i dekorowanie półmisków. Uczestnicy stworzyli piękne ozdoby z warzyw i owoców, którymi przyozdobili półmiski.

Warsztaty zakończyły się degustacją potraw wykonanych przez wszystkich uczestników spotkania. Za udział w warsztatach uczestnicy otrzymali dyplomy  oraz małe upominki. Całość imprezy zakończył wspólny grill i zabawa taneczna.

Warsztaty kulinarne dają możliwość wymiany doświadczeń, osoby niepełnosprawne wykonują pracę zespołową, dzięki której integrują się a zdobyte umiejętności wykorzystują w dążeniu do samodzielności.