Już po raz drugi Środowiskowy Dom Samopomocy w Birczy zorganizował warsztaty kulinarne. Tegoroczna impreza pod nazwą „Głębia smaku” odbyła się 29 sierpnia w tamtejszej placówce.
Celem warsztatów była:
-integracja środowisk osób niepełnosprawnych,
-rozwijanie zainteresowań kulinarnych,
-pomoc osobom utalentowanym w rozwijaniu ich zdolności.
W spotkaniu wzięło udział dziewięć zaprzyjaźnionych placówek ŚDS z terenu województwa podkarpackiego.
Każda z drużyn losowała jedną z dziewięciu kategorii. Przedstawiciele naszego ŚDS-u w składzie: Janina Owsiana, Magdalena Baran, Zuzanna Karnas, Ewa Dąbrowska i Danuta Kudła pod opieką Renaty Fal wylosowali kategorię VI – układanie i dekorowanie półmisków. Uczestnicy stworzyli piękne ozdoby z warzyw i owoców, którymi przyozdobili półmiski.
Warsztaty zakończyły się degustacją potraw wykonanych przez wszystkich uczestników spotkania. Za udział w warsztatach uczestnicy otrzymali dyplomy oraz małe upominki. Całość imprezy zakończył wspólny grill i zabawa taneczna.
Warsztaty kulinarne dają możliwość wymiany doświadczeń, osoby niepełnosprawne wykonują pracę zespołową, dzięki której integrują się a zdobyte umiejętności wykorzystują w dążeniu do samodzielności.