Kiszenie to najpopularniejsza w naszym kraju metoda konserwacji żywności. Spożywanie kiszonek oprócz walorów smakowych posiada inne zalety i jest wręcz niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kapusta odgrywa również bardzo ważną rolę w naszej diecie, gdyż jest bogata w dużą zawartość witamin oraz potasu, wapnia, żelaza i cynku.
W naszym ośrodku również postanowiliśmy wykorzystać jesienną słotę i niepogodę do kiszenia tego cennego warzywa. Nie lada wyzwaniem była ilość 60 główek kapusty. W ciągu dwóch dni, z pomocą opiekunów, uczestnicy zaangażowali się w mycie, szatkowanie oraz doprawianie kapusty. Dużo radości i wysiłku dawało ubijanie kapusty w beczce specjalnym ubijakiem. Podczas zajęć podopieczni zrozumieli, że kiszenie nie polega tylko na włożeniu poszatkowanego warzywa do beczki ale również na późniejszym doglądaniu i pielęgnacji podczas przechowywania.
B.L.